Eli Iserbyt overtuigend winnaar van de beloftentitel

Eli Iserbyt was de eerste winnaar op de tweede dag van het wereldkampioenschap veldrijden in Valkenburg. De Europees kampioen reed in de beginfase even in het spoor van uittredend wereldkampioen Joris Nieuwenhuis, maar wist hem al snel ter plekke te laten. Achter de Vlaming reed Joris Nieuwenhuis later - ondanks een schoenwissel - nog wel naar het zilver, de Fransman Yan Gras legde beslag op de derde plaats.

 

Iserbyt behaalde zijn tweede wereldtitel bij de beloften, nadat hij ook in Heusden-Zolder (2016) had toegeslagen. Eerder deze winter werd hij al Europees kampioen en hij gold vooraf dan ook als één van de grote kanshebbers voor de wereldtitel. De Vlaming ging met veel vertrouwen naar de start. "Deze omloop is zwaar, technisch en was me echt op het lijf geschreven. Ik wist dat ik hier toch minimaal heel dicht bij de zege zou zijn. Omdat dit soort parcoursen me liggen, was ik minder gestrest dan anders. Ook niet toen Joris sterk startte. Dat lukt hem vaker, maar hij heeft het dan vervolgens lastig in het latere deel van de race. Toen ik eenmaal een kloof had geslagen, heb ik geen risico's meer genomen. Ik had immers een marge opgebouwd en wist dat ik zonder te vallen zou kunnen winnen." Voor Iserbyt is het winnen van de regenboogtrui een reden om volgend jaar zeker weer een aantal beloftenwedstrijden te rijden. "Misschien was ik zonder deze trui al overgestapt naar de elite, maar dit tricot wil ik ook komende winter graag tonen."

 

Joris Nieuwenhuis dacht na afloop niet dat de materiaalpech hem de zege had gekost. "Eli liep natuurlijk ver bij me weg door die schoenwissel, maar die kloof liep later nog verder op. Ik heb mijn eigen wedstrijd gereden, zoals ik al het hele seizoen doe. Ook toen Gras bij me kwam, ben ik nooit in paniek geraakt. De toeschouwers riepen op een gegeven moment dat ik weer een gat had geslagen en toen ben ik er nog een keer vol voor gegaan.  Mijn seizoen was zeker niet de beste uit mijn loopbaan als gevolg van een blessure aan mijn linkerbeen. Ik was dit jaar op internationaal niveau zelfs nog niet één keer tweede. Ik zal hier later zeker blij mee zijn. Maar toen ze bij de huldiging de regenboogtrui aan Eli Iserbyt gaven, was het wel even lastig. Het was zo mooi om de trui te dragen."

 

 

Bekijk hier de race analyse.

Bekijk hier de individuele resultaten.

Bekijk hier de stand per land.

official partners